Deelvraag: 'Waarom is de gaswinning in Groningen noodzakelijk?'

Nederland begon in 1948 met het boren naar gas. Dit gebeurde in de plaats Coevorden (provincie Drenthe). De vondst van dit gasveld was niets bij de in 1959 ontdekte gasveld bij Slochteren (ten oosten van de stad Groningen). Het gasveld was één van de grootste gasvelden ter wereld.

 Figuur 1,  gerealiseerde productie van afgelopen eeuw  (groen) en

                verwachte productie van toekomstige periode (blauw). 

 

Na het Groningen-gasveld te hebben ontdekt ging men verder kijken of er nog meer gas gewonnen kon worden in Nederland.  Zo kwam de gaswinning op de Noordzee naar voren. Vanaf 1961 werd er door Nederland, als eerste land in de wereld, geboord op de Noordzee naar gas.

 

In 1974 is het besluit genomen om het Groningen-gasveld te splitsen in kleinere velden. Dit besluit werd genomen om ook in de toekomst voldoende gas te hebben.

 

Nu wordt in het Groningen-gasveld een jaarlijkse gaswinning van ongeveer 50 miljard m3 geboekt. Vanaf het begin in de 20e eeuw tot nu toe is er een totaal van 2800 miljard m3 aan gas gewonnen in het gasveld.  De hoeveelheid die geproduceerd is, is ongeveer 60% van het totaal. 98% van de Nederlandse bevolking maakt gebruik van het gewonnen gas in Groningen. Gasfornuizen en cv-ketels zijn ingesteld op het soort gas wat in de provincie Groningen wordt gewonnen. 

 

Naast dat bijna de hele Nederlandse bevolking afhankelijk is van de gaswinning, is de voldoende capaciteit van gas waarschijnlijk nog de winnen tot 2080. Dit vooruitzicht zorgt ervoor dat Nederland de komende jaren niet hoeft aan te kloppen voor gas uit het buitenland.

 

De noodzakelijkheid van het winnen van gas in Groningen (in deze tijd) is voor bijna elke bewoner in Nederland. Zonder deze gaswinning kunnen de meeste huishoudens in Nederland zich niet voorzien van een warm, knus huis in de koude maanden van het jaar.