Deelvraag: 'Exporteert en/of importeert Groningen gassen?'

 

Het gas uit het Groningen bevat relatief veel stikstof in vergelijking met gas uit andere velden. Hierdoor heeft het Groningen-gas (G-gas) een lagere verbrandingswaarde. We noemen het laagcalorisch gas. Toen het Groningen-gasveld werd gevonden, werden alle gastoestellen in Nederland op deze gaskwaliteit afgestemd.

 

Omdat er veel aardgas in de Nederlandse bodem zit, hebben we een goed gasnet aangelegd. Dat net wordt niet alleen gebruikt om Nederlanders van gas te voorzien, maar ook om gas te exporteren. Daar verdienen we dus aan. Gelukkig zit er nog meer dan voldoende aardgas in de grond, dat zelfs na de ontdekking van het Groningen-gasveld ruim vijftig jaar geleden nog bijna 1000 miljard kubieke meter aan gas bevat.

 

Nederland produceert meer gas dan het zelf gebruikt. We houden daardoor reserves over voor de export. Toch neemt de productie af, net als elders in Europa. Voor de hele Europese Unie geldt daarom dat de import steeds belangrijker zal worden. Bovendien wil Nederland zich profileren als Europese gasrotonde:  een centrale infrastructuur voor productie, transport, opslag en doorvoer van gas.

Groningen is het grootste gasveld van Noordwest Europa. Nederland wil deze gasvoorraad sparen, door zoveel mogelijk gas uit kleine velden te produceren. Dit is het zogenaamde kleine veldenbeleid.
Daarnaast wordt in Nederland gedurende de zomer op een aantal locaties gas opgeslagen dat in de winter teruggeproduceerd wordt.

 

Hoewel Nederland meer dan genoeg gas heeft voor eigen gebruik, wordt ook hier gas geïmporteerd. De grootste gasvoorraden ter wereld liggen in Rusland en Iran, maar dat zijn niet de enige twee aanbieders. Nederland zet in op uitbreiding van het aantal landen waaruit gas wordt geïmporteerd. Zo willen we al te grote afhankelijkheid van een paar aanbieders voorkomen en de gevolgen van onderbrekingen in gastransport (bijvoorbeeld door de Oekraïne) verkleinen.  Daarom moet Nederland samen met de EU een plan opstellen om ook in de toekomst te beschikken over genoeg gas. In deze tijd is Rusland of Iran nog wel de beste optie, maar probeert Saudi-Arabië er ook tussen te komen als opkomend gasexporteur.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb